Treking > Příroda > Hřib smrkový (Boletus edulis), slovensky hríb smrekový. Vynikající jedlá houba z čeledi hřibovité
Hřib smrkový (Boletus edulis), slovensky hríb smrekový. Vynikající jedlá houba z čeledi hřibovitéHřib smrkový (Boletus edulis; Bull. et Fr.)7.12.2022 | Otakar Brandos
Hřib smrkový (Boletus edulis), slovensky hríb smrekový, je vynikající a vyhledávaná jedlá houba ze skupiny pravých (bílých) hub z čeledi hřibovité (Boletaceae), která se vzhledem podobá hřibu dubovému (Boletus reticulatus) a nebo hřibu borovému (Boletus pinophilus), které jsou houbaři souhrnně nazývány praváky. Z těchto tří hub je hřib smrkový celkově nejsvětleji zbarvený a patrně i nejhojnější. |
|
Klobouk hřibu smrkového má v průměru 60 až 250 mm. Mladé houby mají klobouk polokulovitě klenutý, později klenutý mírně až plochý. Zprvu je klobouk, skrytý ještě pod jehličím, krémové barvy, později postupně hnědne a krabatí. Rourky hymenoforu, dosahující délky 8 až 30 mm, jsou zprvu bílé, později žluté a u nejstarších jedinců, na kterých si ještě nestačili pochutnat lesní slimáci a brouci, zeleně olivové. Třeň je zprvu bělavý, postupně získává hnědou barvu, 30 až 200 mm vysoký a dole výrazně ztluštělý. Dužnina je čistě bílá, na řezu barvu nemění. Má příjemnou hřibovitou chuť i vůni. Vřetenovité výtrusy mají medovou barvu a rozměry 14 až 20 × 3,5 až 6 mikrometrů. Hřib smrkový najdeme nejčastěji ve smrkových lesích. Především ve vyšších polohách. Objevuje se ale, méně často, i v lesích borových, smíšených ba zřídkavě i listnatých. Od července / srpna do října až listopadu. Za ideálních podmínek může růst i počátkem prosince. Je to vynikající jedlá houba. Vhodná jak na sušení, tak do polévek a nebo omáček. Líbil se vám tento článek? |