Třepenitka maková (Hypholoma capnoides), slovensky strapcovka makováTřepenitka maková, jediná jedlá houba z řady našich třepenitek7.1.2023 | Otakar Brandos
Třepenitka maková (Hypholoma capnoides), slovensky strapcovka maková, je jediná jedlá houba mezi třepenitkami u nás. Třepenitka maková, patříci do čeledi límcovkovité (Strophariaceae), je zaměnitelná s jedovatou třepenitkou svazčitou (Hypholoma fasciculare) a nebo nejedlou třepenitkou cihlovou (Hypholoma lateritium). Při nejistotě stačí ochutnat, obě zmíněné třepenitky mají odporně hořkou chuť. |
|
Stopkovýtrusá třepenitka svazčitá má 10 až 60 mm široký klobouk. Zprvu je polokulovitý, později až plochý a rozevřený, oranžově žlutookrový, později bledě okrový, na temeni vždy tmavší, hladký. 8 mm široké lupeny jsou husté, zprvu bělavé, později makově šedomodré. Třeň je 60 až 100 mm dlouhý, 4 až 10 mm silný a k bázi hnědnoucí. Dužina je bílá a pevná, má nevýraznou chuť a vůni. Purpurově fialové vejčité výtrusy mají rozměry 8 až 9 × 4 až 5 mikrometrů. Třepenitku makovou nalezneme v přírodě téměř po celý rok, od března do prosince, s maximem od září do listopadu. Roste v menších i větších trsech, vždy na tlejícím dřevě jehličnanů. V kuchyních mykologů se objevuje často ve směsích s jinými houbami. Je vhodná jak do polévek, tak třeba k nakládání do octa. Použitá literatura[1] Aurel Dermek, Atlas našich húb; Obzor 1979 Líbil se vám tento článek? |