Ryzec pravý (Lactarius delicious), slovensky rýdzik pravýRyzec pravý (Lactarius delicious; L., Fr.)10.1.2023 | Otakar Brandos
Ryzec pravý (Lactarius delicious), slovensky rýdzik pravý, je vynikající jedlá houba z čeledi holubinkovité (Russulaceae). Ryzec pravý je poměrně snadno zaměnitelný s nejedlou houbou ryzec kravský (Lactarius torminosus), který má však hlouběji vmáčklý klobouk a je drobnější. Naprosto jednoznačně jej ale odlišíme podle mléka. Zatímco ryzec pravý má mléko oranžové, ryzec kravský trvalé bílé a ostře palčivé. Podobně jako další druhy nejedlých ryzců. |
|
Klobouk ryzce pravého dosahuje v průměru 50 až 150 mm (oproti kravskému do 120 mm), zprvu je mírně klenutý s podvinutým okrajem, později plochý, v středu promáčklý až trychtýřovitý. Mladý houba na povrchu hladká a jemně plstnatá, později holá, oranžová až cihlově oranžová se zelenkavým nádechem a s tmavšími koncentrickými pásky. Husté lupeny jsou křehké, oranžové až oranžově červené, 4 až 6 mm široké a sbíhavé. Válcovitý třeň je 30 až 70 mm dlouhý a v průměru má 10 až 25 mm, za mlada pórovitý, později dutý. Je křehký, červenooranžové a zelenkavě skvrnitý. Dužina je křehká, bělavá, na řezu má na vzduchu zprvu oranžovou barvu, postupně však získává zelenkavý odstín. Má příjemnou houbovou vůní a pikantní, kořenitou chuť. Kulovité až vejčité výtrusy krémové barvy mají rozměry 7 až 9 × 6 až 7 mikrometrů. S košíkem můžeme na ryzce pravé vyrazit do lesa od srpna až do listopadu. Houba dává přednost jehličnatému lesu, nalezneme jej ale i v lesích smíšených. Roste dokonce na pastvinách pod borovicemi. Je to hojná houba podhorských i horských oblastí. Za syrova není příliš dobrá, její vlastnosti se ale mění úpravou. Ať již ve směsi s jinými houbami (polévky, omáčky) vařením a nebo nakládáním do octa nebo kvašením. Na internetu se dá nalézt spousta skvělých receptů. Použitá literatura[1] Aurel Dermek: Atlas našich húb; Obzor 1979 Líbil se vám tento článek? |