Vratič obecný (Tanacetum vulgare). Atlas rostlin ČeskaVratič obecný (Tanacetum vulgare), léčivá a zároveň jedovatá bylina31.7.2022 | Otakar Brandos
Vratič obecný (Tanacetum vulgare L.) zvaný také kopretina vratič je léčivá, ale zároveň také jedovatá bylina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Vratič obecný dorůstá výšky 30 až 120 cm a patří u nás k poměrně hojným rostlinám. Protože sušením téměř nemění svůj vzhled, je s oblibou využíván jako slaměnka. |
|
Hustě olistěná lodyha má červenavou barvu, podlouhlé, peřenosečné listy jsou složené z podlouhlých, zubatých lístků. N8padné je květenství vratiče, drobounké, jasně žluté kvítky jsou symetricky seskupeny v bohatých chocholičnatých květenstvích. V jednom takovém květenství může být až 60 jasně žlutých terčovitých květů o průměru 7 až 11 mm, které se na vratiči obecném objevují od května do září. Areál rozšíření vratiče obecného zahrnuje nejen Evropu, severní Afriku a západní Asii, ale také Severní Ameriku. Do našich zemí se rozšířil pravděpodobně ze Středomoří. Velice hojný je u nás v nižších polohách, směrem do vyšších nadmořských výšek ubývá. Dává přednost okrajům lesů a suchým loukám, na březích vod. Rád se šíří podél železničních náspů, spatřit jej můžeme ale i na rumištích a podobných stanovištích. Má rád slunná stanoviště nebo polostín, nesnáší zamokření. Pro své léčivé účinky byl vratič obecný používán již ve starověku. Protože jde nejen o léčivku, ale zároveň o značně jedovatou bylinu, vnitřně se dnes její drogy nepoužívá. Avšak v minulosti byla používána třeba proti střevním parazitům. V lidovém lékařství je dnes drogy využíváno pouze pro zevní použití. Například při ošetření ran a nebo k léčbě revmatismu. Opomenout nesmíme ani její schopnost odpuzovat hmyz. Květy vratiče mají docela příjemnou vůni. Obsahují vonný terpen a kafr, které odpuzují moly a komáry. Dále obsahují neurotoxický thujon tanacetol, thymol, borneolem a řadu dalších látek s baktericidními a antihelmetickými účinky. V minulosti bylo vratiče využíváno i jako antibiotika a nebo abortiva. Nať navíc obsahuje hořčiny, třísloviny, flavonové glykosidy a další látky. Líbil se vám tento článek? |