Suillus collinitus (klouzek žíhaný), slovensky masliak kopcovýJedlá houba z čeledi klouzkovité (Suillaceae) - klouzek žíhaný3.10.2023 | Otakar Brandos
Klouzek žíhaný (Suillus collinitus), slovensky masliak kopcový, je jedlá a poměrně chutná houba z čeledi klouzkovité (Suillaceae) s poměrně pozdním výskytem. Klouzek žíhaný roste od srpna / září do listopadu, především pod borovicemi, na vápencích. Od nížin po podhorské oblasti, vždy ale spíše nehojně. |
|
Masitý klobouk má v průměru 50 až 110 mm. Zprvu je polokulovitý, později sklenutý až ploše rozevřený, má žlutohnědou, žlutooranžovou až hnědavou až rezavě hnědou barvu, vláknitý. Za suchého počasí je pokožka matná, za vlhka výrazně slizká a lepkavá, snadno sloupnutelná. 5 až 10 mm dlouhé, vykrojené rourky jsou někdy krátce sbíhavé, žlutavé až žluté s olivovým nádechem, póry jsou v dospělosti nápadně velké (až 1,5 mm) a po otlačení hnědnoucí. Válcovitý třeň klouzka žíhaného je dlouhý 50 až 100 mm a 10 až 20 mm široký, citrónově žlutý a nahoře poset jemným tečkováním červenavě hnědé barvy, jemně vrásčitý, bez vela a bez prstenu. Dužnina je pevná a nažloutlá (v klobouku), v třeni téměř tuhá, citrónově žlutá až okrově rezavá, na bázi narůžovělá, má nevýraznou chuť a jemnou houbovou vůni. Na řezu nemění barvu. Elipsoidní výtrusy mají rozměry 8 až 10 × 3,5 až 4,5 mikrometru. Klouzek žíhaný je zaměnitelný s rovněž jedlým klouzkem zrnitým (Suillus granulatus), který nemá žíhaný klobouk a tečkování na třeni, případně s klouzkem obecným (Suillus luteus), který má nápadně tmavší klobouk a prstenec na třeni, případně s klouzkem modřínovým (Suillus grevillei). Klouzek žíhaný má bohaté využití v kuchyni, hodí se na přípravu polévek i do omáček, po sběru se ale doporučuje sloupnout lepkavou pokožku klobouku. Houba obsahuje velké množství bioaktivních látek. Chloroformový extrakt vykazuje inhibiční účinky proti různým kmenům bakterií nebo kvasinkám, v methanolovém extraktu byl zjištěn vysoký obsah flavonoidů a fenolických látek. Líbil se vám tento článek? |