Treking > Příroda > Čirůvka fialová (Lepista nuda), slovensky pôvabnica fialová. Atlas jedlých hub České republiky a Slovenska
Čirůvka fialová (Lepista nuda), slovensky pôvabnica fialová. Atlas jedlých hub České republiky a SlovenskaJedlá houba z čeledi čirůvkovité (Tricholomataceae)21.12.2023 | Otakar Brandos
Čirůvka fialová (Lepista nuda), slovensky pôvabnica fialová, je velice chutná jedlá houba z čeledi čirůvkovité (Tricholomataceae). Čirůvka fialová patří k velice hojným houbám, která je zaměnitelná za některé podobně zbarvené druhy pavučinců a nebo čirůvku špinavou (Lepista sordida), která ve srovnání s čirůvkou fialovou má, již na první pohled, nápadně tenký třeň. |
|
Masitý klobouk dosahuje v průměru 50 až 150 mm, je pevný, chrupavčitě masitý, zprvu vyklenutý až vyhrblý s dlouho podvinutým okrajem, později plochý a ve středu mírně vtlačený, laločnatě zprohýbaný a ve stáří s vyzdviženým ostrým okrajem. Zpočátku je klobouk čirůvky fialové sytě fialový nebo modrofialový, později vybledává do fialově hnědých tónů a nebo může být i špinavě hnědě zbarvený. Pokožka je za sucha hladká a lysá, za vlhka lesklá, krátce sloupnutelná a mírně hygrofánní. 5 až 10 mm vysoké lupeny jsou zpočátku husté, sytě fialové až modrofialové, později masově nahnědlé až růžově hnědavé, řídnoucí, snadno vylomitelné, na okraji klobouku ztenčené a u třeně břichaté, k třeni připojené zoubkem. 50 až 100 mm dlouhý, válcovitý až kyjovitý třeň má v průměru 10 až 25 mm. Zprvu je fialový až fialově lilákový, plstnatý a podélně vláknitý, později fialově hnědý až vybledlý, téměř bělavý, směrem dolů někdy rezavě hnědý. Dužnina mladých plodnic je sytě fialová, tuhá, chrupavčitě masitá, později vybledá a měkne. Má příjemnou nasládle kořenitou vůni a mírnou chuť. Bezbarvé elipsoidní výtrusy mají rozměry 7 až 9 × 4,5 až 5 um, výtrusný prach bělavý nebo má okrově růžový odstín. Čirůvka fialová roste hojně, jednotlivě a nebo ve skupinách, někdy i v řadách a nebo čarodějných kruzích, v listnatých i jehličnatých lesích, najdeme ji ale i v parcích a sadech nebo starých zahradách, zpravidla v podzimních měsících, od září až do listopadu / prosince. Občas se ale může objevit i v jarních měsících, v dubnu a nebo květnu. Houba má široké kuchyňské využití, před jídlem se však musí důkladně tepelně zpracovat. Obsahuje totiž látky způsobující rozklad hemoglobinu, červeného krevního barviva, tepelnou úpravou se tyto látky rozkládají. Čirůvka fialová obsahuje množství bioaktivních látek s antioxidačními a antibakteriálními účinky jak proti grampozitivním, tak i gramnegativním bakteriím, proteiny, vitamíny (především B1) a minerální látky (vápník, draslík a fosfor), flavonoidy a fenolické látky aj. Líbil se vám tento článek? |