O kvalitě v cestovním ruchu nejen na SlovenskuTaková normální "špecifiká"16.10.2006 | Otakar Brandos
Tak jsme vám byli na Týdnu VHT na Slovensku (podrobnější zprávu připravujeme do příštího čísla časopisu Treking). A občas jsme se nestačili divit, jak nám "kvalita" služeb narůstá. Služeb v pohostinství. V restauraci na chatě Kožiar v Žiarské dolině jsme několikrát zažili situace, nad kterými zůstává rozum stát. Tak třeba při objednávce kapučína se jedna z účastnic dozvěděla, že cukr nedostane, protože se kapučíno nesladí. No, byl jsem o týden později v Dolomitech, v Itálii, rodišti toho pravého kapučína. A světe div se, cukr jsem automaticky dostal… Druhá příhoda byla ještě veselejší. Jeden z kolegů si chtěl k jídlu objednat tatarskou omáčku. Servírkou byl na otázku jestli ji může dostat (tu tatarku) odbyt: "Nie, vy už ste si objednali. Teraz na vás nemám čas"… No a podobných "špecifík" jsme za týden zažili mnohem více, ne všechny tady mohu vyjmenovat. Přesto celkový dojem z chaty Kožiar je dobrý, příští rok se tam chystáme opět. Jen mě vždy znovu a znovu udivuje, kolik lidí pracuje v cestovním ruchu, pohostinství a podobných odvětvích, které obtěžuje buď práce a nebo lidi. Ze Západních Tater nemusíme chodit ani tak daleko, stačí se zmínit o chatě na Ďurkové pod hřebenem Nízkých Tater. Místní chatař je už "legendou", nak kterou jen každý (téměř každý), kdo tudy prošel, jen kroutí hlavou. Jak takový člověk může dělat chataře… Obdobně je na tom chata pod Poludňovým Grúňom na Malé Fatře a řada dalších. Ale aby to nevypadalo, že taková "špecifiká" jsou jen slovenskou výlučností. I v Čechách se dá na takovou "pohostinnost" narazit. Tak například Kurzovní chata v Jeseníkách byla za minulého vedení doslova pověstná nepříjemnou a neochotnou obsluhou a mizernými službami. Znalí turisté se této chatě vyhýbali jako čert kříži. Nebo dnes již neexistující Alfrédka pod Jelení studánkou v Jeseníkách pod brněnským vedením… Na podobná "špecifiká" narazíte i v Krkonoších (Harrachov) či na Šumavě. Byť v míře menší, než na výše uvedeném Slovensku. No a o podobných zařízeních, službách a "špecifikách" připravujeme několik samostatných článků. Líbil se vám tento článek? Diskuse k tomuto článkupřidat názor zobrazit celou diskusiDalší související články:+ Proč nejezdím TEŽ aneb dobrou chuť přeje Štrbské Pleso+ Quo vadis slovenská přírodo? |
|