Výzkumná expedice v Arktidě, kurz polární ekologieVýzkumná expedice na Arktidě28.2.2012 | TZ, Marcela Mitáčková
Koncem roku 2011 absolvovali účastníci Kurzu polární ekologie, Centra polární ekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích výzkumnou expedici v drsných podmínkách daleké Arktidy. Do expedice se zapojili studenti biologických oborů vysokých škol z celé ČR. Cílem kurzu bylo seznámení studentů se specifickým prostředím Arktidy jejich zapojení do výzkumu tamních přírodních podmínek. Studenti se zúčastnili týdenního bloku přednášek o polárních ekosystémech a následně čtrnáctidenního terénního výzkumu na výzkumné stanici v zálivu Petuniabukta (Billefjorden) na Svalbardu. Pod vedením odborných školitelů, byl prováděn vědecký výzkum v předem vymezených vědních disciplínách: geologie/geomorfologie, hydrogolie/limnologie a klimatologie/glaciologie. Společnost Hamé, tradiční český výrobce trvanlivých potravin, paštik, kečupů a chlazených výrobků, jako jeden z partnerů expedice, podpořila její účastníky produkty z řady kečupů Hamé Otma Gurmán, Wxtra Jamů, kompotů a paštik Májka, Matěj či Svačinka v praktických obalech, se snadným otevíráním Easy Peel. Z celkových 600 kg potravin, jež účastníci expedice sebou vezli, představovalo 350 kg jen výrobky značky Hamé. Čtěte také: Jídlo a pití na vícedenním treku, jídelníček a doporučení (1) Stravování na expedici je vždy jedna z nejdůležitějších aktivit, která významně ovlivňuje celkovou náladu týmu. Když je dobré jídlo, obvykle úměrně tomu stoupá i nálada a následně i pracovní morálka. Snahou účastníků expedice tedy je udělat jídelníček co nejpestřejší, což v omezených podmínkách Arktidy není úplně jednoduché. V naprosté většině případů jsou odkázáni na zásoby dovezené z Čech. Z kraje expedice je ještě poměrně jednoduché vymýšlet a obměňovat jídla, nicméně ke konci dochází obvykle zásoby i nápady, nehledě k tomu, že to "nejlepší" se obvykle sní během první části expedice. Tuto nepříjemnou poslední část expedice zažil i klimatolog Karel Dejmal, který během snídaně (zbytky kuskusu od večeře a paštiky Májka) komentoval situaci větou, která se dostala i do expediční kroniky: "Jedl jsem už hodně divnejch věcí, ale tohle je vážně neuvěřitelná kombinace". Nutno přiznat, že kuskus s Májkou opravdu není extra labužnický zážitek, ale některé jiné neobvyklé kombinace jídel s výroby HAMÉ, byly až překvapivě chutné. Taková gastronomická perlička byl např. výměnný obchod s polskými kolegy z výzkumné stanice Univerzity v Poznani, která leží cca 5 km přes mořský záliv. Jak bylo řečeno, každá změna v jídelničku je dobrá a kromě několika vzájemných návštěv spojených s večeří, je obvykle i vítaná výměna části zásob. Na stravování během expedice často míří dotazy i od studentů, kteří mají zájem se expedice účastnit a z kterých jsou vybíráni vhodní kandidáti. Příkladem za všechny je dopis od studenta botaniky, který na konci slibuje, že kromě své vědecké práce vymyslí i 30 nových receptů pro přípravu jídel z Májky, takže se účastníci další expedice mají na co těšit! Líbil se vám tento článek? Diskuse k tomuto článkupřidat názor zobrazit celou diskusi
legrační článek!!
Tuto firmu dlouhodobě bojkotuji a budu to dělat i nadále. Jedním z hlavních argumentů je napojení bývalého vedení Hamé na oboru Radějov (snad si to mezi sebou soudruzi už vyměnili taky) a s tím související masakry daňků, znepřístupnění obory a zdevastování lesa. Hlavně, že si tam staví luxusní sídla s podzemními bazény a tenisovými kurty! Kromě toho mi jsou nesympatické používané suroviny (znám lidi přímo z babic, kteří tam pracovali) a celková úroveň jejich výrobků. Obvykle takové články přenesu přes srdce, ale tahle ostuda jižní moravy mě opravdu dráždí. Rado
...že se jedná o PR článek. Očekával jsem více informací o vlastním výzkumu, lokalitě a pod.
Projetí článku očima a následný pohled na "májku" a "otmu" mi vnukl nápad se nejdříve podívat do komentářů, zda už se k tomu nevyjádřil někdo stejného názoru. A hle! Je to tu! Takže článek ani nečtu (dokážu si představit vychválení těchto potravit; info o Antarktidě žádné..) a je mi líto, že ho redakce nějak neoznačila, jak bývá na různých serverech zvykem. Vážně škoda.
již jsem doplnil, tak jak je zvykem u tiskovek a PR i na našem webu. Snad vás alespoň zčásti uspokojí zpráva, že v průběhu příštího měsíce se můžete těšit na pár článků o historii dobývání Arktidy.
.. by se spíše hodilo do nadpisu, nikoli schované ke jménu autra/autorky. Ale OK.
Další související články:+ Jídlo a pití na vícedenním treku, jídelníček a doporučení pro vyváženou stravu (1)+ Outdoorové vybavení na vícedenní treky aneb co si s sebou vzít na hory + Vysypáno z batohu aneb co s sebou na túru do Tater? + Opruzeniny, nepříjemný společník na letních trecích - prevence a léčba + Turistické batohy + Turistická obuv; jak si vybrat vhodnou turistickou obuv + Bundy v outdooru + Čelovky neboli čelové svítilny + Funkční prádlo + Spací pytle neboli spacáky + Turistické stany + Turistické vařiče + Aby se vám dobře šlapalo…; Jak vybírat a ošetřovat turistickou obuv + Turistické návleky + Turistické dalekohledy + Termosky pro turisty + Karimatky, neboli podložky + Vliv počasí na plánování horských túr, počasí na horách |
|