Treking > Tipy na výlet > Za ovocem Bílých Karpat, tipy na krajové speciality v Bílých Karpatech
Za ovocem Bílých Karpat, tipy na krajové speciality v Bílých KarpatechKrajové speciality v České republice7.4.2013 | Šárka Plášková
Myslím si, že Bílé Karpaty jsou jedním z opravdu krásných, malebných míst, kde stojí za to se na chvíli pozdržet. Možná nejsou tak známé jako Krkonoše nebo Beskydy, o to víc si však zde můžete užít klidu a pohody. V tomto článku bych se chtěla zaměřit na něco, co je pro tento kraj opravdu tradiční, něco, co dotváří zdejší krajinu a ducha místa. Ano, je to ovoce, sady, ovocné stromy, které dodávají tak typický ráz Bílým Karpatům. Ovoce je v mnoha podobách každodenní součástí života zdejších lidí. Vůně zdejší slivovice, ovocné frgály nebo vlčnovské vdolečky s povidly, krajánky neboli sušená jablíčka - to vše najdete v rodinách žijících zde, v Bílých Karpatech. Kopcovitá krajina neposkytovala příliš příznivé podmínky pro rozlehlé lány. Naopak sady vypásané dobytkem patřily k tradiční tváři tohoto kraje. S ovocem jsou spjaty rodinné události sbírání trnek do kvasu nebo také sušení jablek. Běžnou součástí vesniček v Bílých Karpatech bývaly sušírny ovoce. Sušením se ovoce zakonzervovalo. Dokonce se z nich stala pochutina. Jednou k nám přišla nečekaná návštěva a já jsem neměla žádné chipsy ani sušenky, tak jsem na stůl dala "krajánky", nebo-li sušená jablíčka. Nejdřív se návštěva podivně podívala, ale za chvilku byla miska prázdná. Čtěte také: Vršatecká bradla či Vršatská bradla? Bílé Karpaty Výbornou delikatesu ze sušených švestek zabalených do plátku slaniny můžete ochutnat ve valašském šenku Ogar v Pozlovicích, které se nachází při severozápadním okraji CHKO Bílé Karpaty. A pak se při "štamrplce" slivovice můžete třeba zaposlouchat do některého z koncertů, které se na Ogaru pravidelně konají. A pokud máte zájem vidět ještě funkční sušírnu ovoce, zajděte si do Hostětína. V přírodním sadu za environmentálním Centrem Veronica se nachází 200 let stará roubená sušírna ovoce. A když už budete v Hostětíně, byla by škoda neochutnat BIO mošty, které se zde vyrábí z místních jablek a některé jsou doplněny zajímavými příchutěmi. A navíc se zde můžete seznámit s některými místními odrůdami ovocných stromů ve volně přístupném sadu za sušírnou ovoce. Kdybyste si chtěli pořídit nějaký stromek, který náleží k některé z místních odrůd a není přešlechtěný, nemusíte nikam dál než do Bojkovic za panem Radimem Peškem, který zde má svoji ovocnářskou školku. Když už jste v Bojkovicích, můžete zajít do muzea a dovědět se něco miškářích, což bylo jedno z velmi typických řemesel pro tento kraj, anebo vyrazit do kopce k novogotickému zámku Nový Světlov. No, a pokud vás zajímá pálení destilátů, tak to jste v Bílých Karpatech správně. Na fašank a na Velikonoce máte velkou šanci, že vám někdo "uleje" ze svého domácího pokladu. A že místní nechodili a nechodí s kvasem jen do pěstitelských pálenic, dokumentuje muzeum ve Vlčnově věnované podomácké výrobě pálenek na moravsko - slovenském pomezí. Ať už ochutnáte ovoce v Bílých Karpatech v jakékoliv podobě, doufám, že ta chuť zůstane ještě dlouho na patře a třeba někdy zatoužíte ji vyzkoušet znova. Další související články:+ Hrad Vršatec, strážce cesty z Moravy na Považí+ Červený Kameň + Hrad Lednica využíval strmých vápencových bradel + Bradla Bílých Karpat + Mikušovské bradlá + Bílé Karpaty, ubytování v Bílých Karpatech + Velká Javorina(970 m); nejvyšší vrchol Bílých Karpat I. + Velká Javorina (970 m); nejvyšší vrchol Bílých Karpat II. Líbil se vám tento článek? |
|