Lactarius scrobiculatus (ryzec ďubkovaný), slovensky rýdzik rapavýVzácná houba horských a podhorských lesů, ryzec ďubkovaný28.8.2023 | Otakar Brandos
Nejedlý ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus), slovensky rýdzik rapavý, je poměrně vzácná houba horských a podhorských lesů, která roste v mykorhize se smrky, od července do října. Objevuje se jednotlivě a nebo v malých skupinkách, především ve vlhkých lesích na vápencovém podkladě. |
|
Ryzec ďubkovaný je poměrně velká houba s kloboukem o průměru 60 až 200 mm, u největších hub až 300 mm, který je zprvu vyklenutý, později plochý a uprostřed vmáčklý, někdy až nálevkovitý, po okrajích podvinutý. Pokožka klobouku je přitiskle šupinatá, na okrajích plstnatá a za mokra slizká. Má slámově až rezavě žlutou barvu. Husté lupeny mají krémovou až nažloutlou barvu, u mladých plodnic roní kapky mléka. Válcovitý třeň krémové až nažloutlé barvy posetý narezlými a prohloubenými skvrnami (ďubkami) má v průměru 20 až 35 mm a výšku 30 až 80 mm, v mládi plný, později dutý. Bělavá až nažloutlá dužnina je tvrdá, palčivé chuti a výrazné ovocné vůně. Mléko ryzce ďubkovaného má bílou, rychle žloutnoucí barvu a palčivou chuť. Výtrusný prach má krémovou barvu. Ryzec ďubkovaný je poměrně vzácná houba, kterou si lze jen těžko splést s jinou houbou, protože podobně vypadající ryzec citrónový (Lactarius citriolens) roste v listnatých lesích v teplých podhorských polohách. Při letmém pohledu by snad šel zaměnit za ryzec statný (Lactarius repraesentaneus), jehož mléko na řezu fialoví, a nebo ryzec jedlový (Lactarius intermedius). Použitá literatura[1] Aurel Dermek, Atlas našich húb; Obzor 1979 Líbil se vám tento článek? |