Treking > Příroda > Choroš šupinatý (Polyporus squamosus), slovensky trúdnik šupinatý. Atlas hub Česka a Slovenska
Choroš šupinatý (Polyporus squamosus), slovensky trúdnik šupinatý. Atlas hub Česka a SlovenskaChoroš šupinatý, houba z čeledi chorošovité (Polyporaceae)14.2.2023 | Otakar Brandos
Houba choroš šupinatý (Polyporus squamosus), slovensky trúdnik šupinatý, je jedlá houba z čeledi chorošovité (Polyporaceae). Tato dřevokazná houba patří k největším zástupcům hub u nás, plodnice totiž může dosahovat úctyhodné šířky 100 až 600 (!) mm. |
|
Choroš šupinatý má klobouk polokruhovitý, ledvinovitý a nebo i vějířovitý, v mládi klenutý a po okrajích podvinutý, později plochý a nad třeněm vtlačený. Má krémovou až okrovou barvu, svrchu je hustě pokryt velkými hnědými šupinami. Sbíhající se rourky jsou 5 až 10 mm dlouhé, bělavé, později krémově žluté. Póry jsou nepravidelné, síťovité. Třeň choroše šupinatého je 40 až 80 mm dlouhý a 15 až 60 mm silný, boční a nebo excentrický, na bázi hnědý až černohnědý. 10 až 30 mm silná dužina je bílá, šťavnatě masitá, u starších hub tuhá. Proto se sbírají jen mladé plodnice. Dužina má příjemnou houbovou a okurkovou vůni, ale mdlou, nevýraznou chuť. Bezbarvé válcovité výtrusy mají rozměry 10 až 14 × 4 až 5 mikrometrů. Tato dřevokazná houba se objevuje od jarních do podzimních měsíců. Roste na živých i mrtvých listnatých stromech, samostatně a nebo i v hojnějších trsech. Houba je vhodná do polévek a omáček, na internetu se ale dají nalézt i recepty na přípravu řízků a nebo gulášů. Houba může při vaření nepříjemně zapáchat, zápach však postupně dalším vařením mizí. V našich končinách je možná záměna za choroš hlíznatý (Polyporus tuberaster), který je ale také jedlý. Použitá literatura[1] Aurel Dermek, Atlas našich húb; Obzor 1979 Líbil se vám tento článek? |