Balíváte na cesty Turistický salám? Důvěru si musel získávat dvakrátOutdoor vybavení25.2.2023 | Servis
Turistický salám v 70. letech a původně se na něj dívali zákazníci skrz prsty. Díky zajímavě navržené chuti a obsahu kvalitního masa si však brzy získal důvěru velké části národa. Jenže 90. léta tento salám zprofanovala natolik, že musel důvěru českých zákazníků dlouhodobě získávat podruhé. Pomohly mu s tím potravinové vyhlášky z let 2003 a 2016. Díky nim patří i dnes k salámům s kvalitním masovým základem. A znovu je salámem trvanlivým, vhodným na cesty. Co je Turistický salám?Pod pojmem "Turistický salám" nebo "Turista"se rozumí dokonce celá skupina trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobků. Původní receptura pochází z roku 1975, kdy se stala i závaznou státní normou. Jeho typická chuť vznikala kombinací kvalitního hovězího a vepřového masa, vepřového sádla, soli a koření, zejména pepře, česneku, cukru. Anarchie na potravinářském trhu trvající po celá 90. léta však pojem Turistický salám naprosto degradovala. Význam v myslích zákazníků posunula na nekvalitní balast nevalné chuti plný levných rostlinných náhražek, a tím pádem i potřebných konzervantů. A i přes jejich použití neměl Turistický salám valnou trvanlivost a na výlety, zejména v létě se naprosto nehodil. Norma z roku 2003 zakázala praktiky 90. let. A salámu vrátila část původní pověstiKdyž dneska najdeme v Billa letáku , nebo v letácích dalších marketů, Turistický salám, už si můžeme být jistí, že pod tímto označením koupíme docela dobrou kvalitu. Novodobé vyhlášky o minimální požadované kvalitě masných výrobků (z let 2003 a 2016) sice už nejsou tak přísné jako norma původní , ale zakazuje alespoň ty nejhorší praktiky. Dnes už se v Turistickém salámu nesmí objevit strojní separát, drůbeží maso a jiné průmyslově zpracované živočišné bílkoviny. V Turistickém salámu také nesmějí být rostlinné náhražky, ani v podobě průmyslově zpracované rostlinné bílkoviny. Povoleno je jen vepřové a hovězí maso, voda, cukr, sůl (i řeznická) a koření. A co znamená označení "1975" u Turistického salámu?Pokud "natrefíte" na Turistický salám s přídomkem 1975, bude vyroben podle původní, a tedy i mnohem přísnější, normy. Co to bude znamenat prakticky? Kupovat budete přirozeně trvanlivý salám s pečlivým opracováním a hlavně s vyšším masovým podílem (na úkor tuku). Nahradí jerky současný "turisťák"?Hitem posledních let je sušené maso. Bez konzervantů, jen s kořením k dochucení. Ujal se jeho dovezený název "jerky" a často bývá přibalen právě v báglech na hory nebo jiné dlouhodobější "výšlapy". Jestli plně nahradí Turistický salám? Těžko říct. Nejde totiž o potravinu, která by rychle zahnala hlad a dala se konzumovat v kombinaci se sacharidy, které při běžném fungování také potřebujeme. Klasický český chléb se salámem s ním prostě nevykouzlíte. Ve velkém ale jerky využívají lidé na dlouhodobých výpravách. Objevuje se proto i v doporučovaných horských jídelníčcích. |