Turecké předkrmy, lákadlo hned na začátku jídelního lístku24.4.2008 | PR, www.turkinfo.at
Malé, ale nono! Předkrmy jsou v Turecku velmi ceněny. Existuje obrovské množství těchto malých, chutných jednohubek, kterými by se mnozí nejraději hned najedli k prasknutí. "Mezes", lákavé lahůdky na začátku jídelního lístku, se podávají v malých miskách anebo talířcích, nebo jsou často jednoduše položeny doprostřed stolu anebo připraveny ve zvláště postaveném bufetu s předkrmy. Chuti a rozmanitosti se při tom meze nekladou. K tomu se tradičně podává víno anebo "Raki" - aromatická anýzová kořalka. Obrovská rozmanitostTurecké předkrmy existují ve dvou variantách - studené anebo teplé. K tomu je podáván čerstvý bílý chléb anebo pide, tlustší chléb ve tvaru placky z kynutého těsta. Možnosti výběru rozličných předkrmů jsou tak obrovské, že je nutná určitá disciplína, aby se člověk nenasytil již před hlavním chodem. Studený předkrm …Ke studeným "mezes" často patří krémy, jež jsou připravovány z turekého jogurtu "Süzme". Ten obsahuje podíl tuku ve výši okolo deseti procent a prostřednictvím odstranění vody je jeho konsistence pevnější než u běžného jogurtu. I pro známý krém "Haydari" slouží jako základ. Zjemněn ovčím sýrem, citronovou šťávou, olivovým olejem a mátou peprnou se stane lehkým a osvěžujícím předkrmem. Ostře a slaně se jí na východě Turecka. Zde má svůj původ i pálivá zeleninová salsa - "Antep Ezmesi". Červené chili papričky smíchané s cibulí, paprikou, rajským protlakem a petrželkou by měly zahubit poslední choroboplodný zárodek v těle. Kromě krémů se s potěšením podávají ještě další studené předkrmy. Naložená zelenina a ryby, kaše z lilků, humus (kaše z cizrny) anebo jednoduše jen medový meloun. K nejznámějším tureckým "mezes" jistě patří vinné listy plněné rýží, mletým masem a kořením ("Sarma"). I rozličné saláty jsou k nalezení v tureckých meze-buffetech. Jedním z nich je " Pastýřský salát", jež kromě okurek, rajčat a cibule obsahuje i papriku a je ochucen dresinkem z octa a oleje. … často se podávají i tepléStejně velký, jako je výběr studených lahůdek na počátku jídla, je i výběr předkrmů teplých. K těm nejznámějším a často podávaným patří jistě Cigara-böreky, jež jsou také nazývány "Prsty žen" anebo "Cigaretové rolky". Listové těsto se naplní sýrem a petrželkou, sroluje se do roliček a frituje se. Na základě mírného podnebí se v Turecku daří mnoha druhům zeleniny, jež jsou neustále k dispozici jako přísady do teplých předkrmů. Takže například cukety. Z nich se dělají bramboráky/cukeťáky, nicméně se používají i květy: pečené chutnají výtečně. Kromě sýrem plněných žampionů anebo další smažené nebo pečené zeleniny existuje spousta "mezes" s plody moře (např. fritované kalamáry anebo pečení garnáti s rajčaty, kořením a máslem). Toto bylo jen malé nahlédnutí do světa tureckých předkrmů. Nyní přejeme: "Afiyet olsun!" Dobrou chuť a mnoho radosti při užívání si. Další související články:+ Křížem krážem národním parkem Kappadokie, Turecko |
|
|